the ramblers

The Ramblers…

      

 

Het is 4 februari 1935 en mijn vader is jarig.
Vierentwintig  alweer vandaag… Of het ook hard gaat!
Bij Pulchri Studio -in de Louis XV zaal-  zingt een piepjonge Annie de Reuver, bijgestaan door de Ramblers onder leiding van Theo Uden Masman  ‘I only have eyes for you’, onder de goedkeurende blik van de vermaarde tenorist Coleman ‘Bean’ Hawkins.  ‘The Hawk’ houdt alles nauwlettend in de gaten tijdens deze opnamesessie en brengt  daar waar nodig accenten aan. Hij is de speciale gast in dit vooroorlogse jazzgezelschap en werkt hard mee om te zorgen dat alles naar behoren blijft swingen.
Nog maar enkele dagen geleden heeft hij te horen gekregen dat de door hem geplande trip naar nazi Duitsland geen doorgang kan vinden omdat iemand van zijn huidskleur daar niet welkom is. Beroemdheid in de jazz of niet…
Masman was er onmiddellijk als de kippen bij om hem te strikken voor deze sessie bij Pulchri en voor nog veel meer optredens in Nederland in de komende tijd.
Mijn vader ontgaat dit alles. Die houdt niet van jazz en heeft ook nog nooit gehoord van Pulchri Studio.

Zelf kom ik eind jaren tachtig bij toeval in het bezit van de betreffende langspeelplaat en herken tot mijn verbazing op de hoes de Louis XV zaal. In een vlaag van loyaliteit -laten we het zo maar noemen- geef ik de plaat plus een paar prijzige, antiquarische boeken over de club aan het bestuur, denkende daar goed aan te doen. Pulchri erfgoed nietwaar… Maar niet dus. Die boeken zijn ongetwijfeld samen met de rest van de Pulchri bibliotheek tijdens de uitverkoop  in de jaren negentig in één klap verdwenen. Kan me eigenlijk niet zoveel schelen. Maar die plaat….! Die plaat, dat is wat anders. Die had ik nooit moeten weggeven natuurlijk. Wie weet waar die beland is. Vast bij iemand die totaal geen benul heeft van het  -al dan niet Pulchri- historisch belang en van het feit dat ik lijd onder dit verlies.
De lp hoort natuurlijk gewoon in mijn verzameling thuis.
Omdat het maar aan me blijft knagen ga ik maar wat zitten googelen en vind, behalve een sound sample van het eerder aangehaalde  ‘I only have eyes for you’, de tekst van een artikel uit het Staat- en Letterkundig Nieuwsblad ‘Het Vaderland’ van 5 februari 1935, een dag na de verjaardag van mijn vader…:

(NB daar waar gesproken wordt over ‘platen draaien’ wordt bedoeld:
‘muziek opnemen/op de plaat zetten’)

Op 9 februari 1935, om precies te zijn vijf dagen na de opnames in de Louis XV zaal, staat in de avondeditie van datzelfde blad het bericht, dat ‘de nog niet zo lang verloofde Annie de Reuver’ een brief heeft ontvangen van Coleman Hawkins waarin hij zijn waardering uitspreekt voor haar optreden tijdens de sessie bij Pulchri Studio.
En óók:  ‘dinsdagmiddag, van twaalf tot twee, treedt Coleman Hawkins met de Ramblers voor de Avro-microfoon op. Ook Annie de Reuver is van de partij op dit bijzondere concert, dat geen jazzliefhebber verzuimen mag…’
dirk pols
dichter en schilder,  jazzpromotor
niet noodzakelijkerwijs in deze volgorde